Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 2729
Εγγραφή: 13 Μαρ 2007 22:34
Ονοματεπώνυμο: Φωτιάδης Ντίνος
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Επικοινωνία:

Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Δημοσίευση από admin » 22 Ιουν 2011 11:01

Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας κοιτάσματα ζεόλιθου στον κόσμο κρύβει η γη της βορειοδυτικής Θράκης. Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις διαπιστωμένες χρήσεις του μοναδικού αυτού ορυκτού, οι αρχές δεν έχουν δώσει από το 2004 έως σήμερα άδεια σε ελληνική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή του!

Πολύχρονες έρευνες του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη έφεραν στο φως έναν ανεκτίμητο θησαυρό που μέχρι τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτος. “Τα κοιτάσματα ζεόλιθου που υπάρχουν στη βορειοδυτική Θράκη φθάνουν για δύο γενιές. Οι χρήσεις του πολύτιμου ορυκτού είναι πάρα πολλές και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο. Φαίνεται ότι ως χώρα δεν πιστεύουμε στην ανάπτυξη”, εξηγεί. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Ν. Αλεξανδρίδης”, η οποία από το 2004 κατέθεσε τα χαρτιά της για να λάβει άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στην περιοχή των Πετρωτών, δηλώνει ότι θεωρεί ανεξήγητο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η καθ’ όλα νόμιμη ελληνική εταιρεία δεν κατάφερε να αδειοδοτηθεί.

Τι είναι ο ζεόλιθος
“Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές” εξηγεί στη “Μ” ο κ. Φιλιππίδης με αφορμή την εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο Γεωλογίας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Η κατεργασία αστικών λυμάτων καθώς και βιομηχανικών και γεωργικών υγρών αποβλήτων με ζεόλιθο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών και αέριων φάσεων, τη βελτίωση της διαύγειας και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας των νερών πριν αυτά εισρεύσουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Ο ζεόλιθος έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει το νερό συγκρατώντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις, γι’ αυτό και τοποθετείται σε φίλτρα νερού.
“Ο ελληνικός ζεόλιθος θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της ρύπανσης σε λίμνες όπως η Κορώνεια. Η ρίψη του ζεόλιθου στα νερά της λίμνης θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη βελτίωση της διαύγειας του νερού, τη ρύθμιση του ph του νερού προς το ουδέτερο, τον εμπλουτισμό του νερού σε οξυγόνο, τη μείωση της αφθονίας των βακτηρίων, βελτιώνοντας έτσι τη διαβίωση των οργανισμών στο υδάτινο οικοσύστημα. Επιπλέον η ανάμιξη του ζεόλιθου στην παραλίμνια ζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη ρύθμιση του ph της παραλίμνιας λάσπης στο ουδέτερο” εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης.

Αύξηση της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής
Από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι ο ζεόλιθος, όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο ζωοτροφών και υλικό δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνει κατά 17% τη γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων, ενώ στα κοτόπουλα αυξάνει κατά 7% το βάρος τους.
Όπως εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, “η χρήση του ελληνικού φυσικού ζεόλιθου σε υδατικά συστήματα και γεωργικές καλλιέργειες απομακρύνει κυανοβακτήρια κατά 51%-92%, απομακρύνει αέριες, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις κατά 20%-99%, αυξάνει την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων κατά 17%-66% και βελτιώνει την ποιότητά τους κατά 4%-46%, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση λιπασμάτων κατά 56%-100%.

Εικόνα

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com

24/09/2010

Πηγή: Μακεδονία
Ζεόλιθος. Ο χρυσός της υγείας

Εικόνα


Ένα από τα πλέον πολύτιμα προϊόντα της φύσης με χίλιες δυο ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος έχει τόσες πολλές εφαρμογές που πολλοί τον χαρακτηρίζουν μαγικό...

Γράφει Ο Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα. Η χρήση του μάλιστα είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία καθώς χρησιμοποιείται 800 χρόνια τώρα στην παραδοσιακή ιατρική για την συνολική υγεία και ευεξία. Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».
Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής.
Ένα φυσικό προϊόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα. και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα προϊόντα στη φύση.

Ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά.

Τι είναι ο Ζεόλιθος
Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).
Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, καταργεί τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)
Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.
Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία με την εξάλειψη των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων από το σώμα.
Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.
Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.
Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.

Ασφάλεια & παρενέργειες
Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.
Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.

Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος
Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με ασφάλεια.

Σημείωση συντάκτη: Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.

Άλλες χρήσεις
Με την ενσωμάτωσή του στο έδαφος, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, το νερό -ακόμα και έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις- δεν μπορεί να τα παρασύρει σε μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά πραγματοποιείται με φυσιολογικούς ρυθμούς. Βελτιώνει τη δομή και τη χημική σύσταση του εδάφους εξουδετερώνοντας τα οξέα. Επίσης βοηθάει στη συγκράτηση της υγρασίας ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσότητες από 500 - 1.000 κιλά το στρέμμα στις υπαίθριες καλλιέργειες και σε ποσοστό 5% - 10% στα μείγματα της ανθοκομίας.

Ως συνεργηστικό υλικό των χημικών λιπασμάτων για την βραδεία αποδέσμευσή τους.

Η χορήγησή του στα ζώα μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που έχει η παρουσία φυτοπροστατευτικών στοιχείων στα προϊόντα διατροφής τους.

Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο σε ποσότητες 2 - 3 κιλά ανά τ.μ., αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.

Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.

Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών. Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξή τους και στα πουλερικά, βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας τους.

Αναμεμειγμένος με άμμο στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων απορροφά τις οσμές.

Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φωσφορικά άλατα από τα απορρυπαντικά, μειώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των θαλασσών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, τα έχει ήδη αντικαταστήσει σε όλων των ειδών τα απορρυπαντικά.

Με την προσθήκη του στο πλύσιμο -σε κατάλληλη μορφή- μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.

Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.

08-04-06

Πηγές: Astra Medical και Καθημερινή

Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 2729
Εγγραφή: 13 Μαρ 2007 22:34
Ονοματεπώνυμο: Φωτιάδης Ντίνος
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Επικοινωνία:

Re: Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Δημοσίευση από admin » 22 Ιουν 2011 11:45

Πράσινο φως για την εξόρυξη του “Χρυσού της Θράκης”

Επένδυση 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 100 θέσεων εργασίας στα Πετρωτά Έβρου

25 Απριλίου 2011

Βγαίνει από το ψυγείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί για περισσότερα από έξι χρόνια επένδυση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά την εξόρυξη ζεόλιθου στην περιοχή του Βορείου Έβρου.

Εικόνα

Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία παρέμενε στα συρτάρια των υπουργείων, από τα οποία βγήκε μόλις προ ολίγων ημερών ύστερα από παρέμβαση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Γραφειοκρατία αλλά και ισχυρές πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων εμπόδιζαν την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία αφορά μάλιστα μία από τις πλέον χειμαζόμενες περιοχές της χώρας, τον ακριτικό Έβρο...»

Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος ενέκρινε τη μίσθωση περίπου 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου στην εταιρεία “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να εκδοθεί η άδεια εξόρυξης του πολύτιμου βιομηχανικού ορυκτού, επονομαζόμενου και ως “χρυσού της Θράκης”. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπόθεση απασχόλησε το τελευταίο τρίμηνο πολύ υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, από τα οποία δόθηκε εντολή να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να προχωρήσει η εν λόγω επένδυση.

Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος ζεόλιθου, άνω των 100 εκατομμυρίων τόνων, από τα ποιοτικότερα στον κόσμο, καθώς η καθαρότητά του φτάνει έως και στο 89% κατά μέσο όρο. Σε πολύ κοντινή περιοχή υπάρχουν άλλα δύο ανάλογα κοιτάσματα, κάπως μικρότερης καθαρότητας. Και τα τρία κοιτάσματα εντοπίστηκαν έπειτα από επίμονες και πολυετείς έρευνες της ομάδας του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη. Η περιοχή δεσμεύτηκε το 2004 από την εταιρεία “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”, η οποία εδώ και μία εξαετία πασχίζει ανεπιτυχώς να λάβει αδειοδότηση, για να προχωρήσει στην εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού.

Παρέμβαση Πάγκαλου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε προ εβδομάδων στα χέρια της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης κατόπιν ενεργειών ξένου τραπεζικού οίκου. Η αντιπροεδρία, αφού τον μελέτησε, συγκάλεσε σύσκεψη υπό την προεδρία του Θεόδωρου Πάγκαλου και με τη συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και αυτοδιοικητικών στελεχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε εξηγήσεις “για ποιον λόγο, σε μία περίοδο που η χώρα καίγεται για επενδύσεις, υπουργοί κρατούν στα συρτάρια τους μία τέτοια επένδυση”.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι σημαντικά εμπόδια έθετε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το οποίο διεκδικεί για λογαριασμό του την “πατρότητα” του κοιτάσματος, καίτοι, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι όποιες μελέτες του είναι κατά πολύ μεταγενέστερες αυτών του ΑΠΘ αλλά και του ιδιώτη επενδυτή. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή στη σύσκεψη εξετάστηκαν και καταγγελίες που εμφανίζουν ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία παράγουν και εμπορεύονται ζεόλιθο ή άλλα παρόμοια “πράσινα” ορυκτά, να αντιτίθενται στη λειτουργία του ορυχείου στον Έβρο. Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε ότι “είναι απαράδεκτο έξι χρόνια τώρα να μην απαντά το κράτος στο αίτημα ενός επιχειρηματία” και ζήτησε να τελειώσει η υπόθεση και, “εφόσον πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, να προχωρήσει η αδειοδότηση της επένδυσης”.

Εισαγωγές από Τουρκία, Βουλγαρία


Σύμφωνα με τον Γιάννη Βορδογιάννη, εκπρόσωπο της εταιρείας “Ν. Αλεξανδρίδης & Σία Ο.Ε. GEO-VET”, η επένδυση εκτός της εξόρυξης θα περιλαμβάνει και επιστημονικές - πειραματικές δραστηριότητες. Όπως εξηγεί ο κ. Βορδογιάννης, “η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 γι’ αυτό και μόνο το σκοπό και έως σήμερα δαπανήσαμε περί τα 100.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουμε ακόμη να πάρουμε την άδεια λειτουργίας”. Η σχετική αίτηση κατατέθηκε το Μάιο του 2005, αλλά η πολιτεία, “χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα”, όπως λέει ο κ. Βορδογιάννης, “αρνιόταν να την παραχωρήσει”.

“Κοιτάσματα ζεόλιθου υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα πλέον ενδιαφέροντα όμως, ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτά τα οποία βρέθηκαν στα Πετρωτά Έβρου”, αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης. Εξηγεί ότι το καθένα από αυτά έχει τουλάχιστον 100 εκατ. τόνους προς εκμετάλλευση με καθαρότητα η οποία μάλιστα αγγίζει ως και το 94%!

Σημειώνεται ότι ετησίως η χώρα μας εισάγει περί τους 50.000 με 60.000 τόνους ζεόλιθου, κυρίως από Τουρκία και κατά δεύτερο λόγο από Βουλγαρία, ο οποίος μάλιστα είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον ελληνικό.

Ειδικότερα στην Τουρκία τα τελευταία επτά χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή έχει κολλήσει η υπόθεση του Έβρου στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, η εκμετάλλευση ζεόλιθου έχει εκτιναχθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έως το 2004 στη γειτονική χώρα υπήρχε μόνον μία εταιρεία εξόρυξης ζεόλιθου, ενώ σήμερα ανέρχονται σε δεκατέσσερις. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις εταιρείες εκμετάλλευσης ζεόλιθου -κυρίως στη Βουλγαρία- ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες, γεγονός που μπορεί να ερμηνεύσει και τους λόγους για τους οποίους ο πολύ καλύτερης ποιότητας ζεόλιθος του Έβρου παραμένει αναξιοποίητος.

Πηγή: alexpolisonline.blogspot

Άβαταρ μέλους
admin
Administrator
Administrator
Δημοσιεύσεις: 2729
Εγγραφή: 13 Μαρ 2007 22:34
Ονοματεπώνυμο: Φωτιάδης Ντίνος
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Επικοινωνία:

Re: Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Δημοσίευση από admin » 22 Ιουν 2011 11:48

Ακύρωση σύμβασης για τον ζεόλιθο

20-6-2011

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά του βορείου Έβρου. Ένα μόλις μήνα μετά την πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης σε εταιρεία για εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου, με την παρουσία μάλιστα του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ Θύμιο Σώκο, παρουσία των τοπικών αρχών στα Δίκαια, έγινε γνωστό ότι η σύμβαση ακυρώθηκε.

Η ακύρωση της σύμβασης έγινε με απόφαση του υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη εξ' αιτίας σειράς διατάξεων αλλά και προηγούμενων απορριπτικών αποφάσεων από τη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση ακύρωσης, «θα έπρεπε να ξεκινήσουν διαδικασίες για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού και όχι ανάθεσης».

Η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 20 Μαίου στα Δίκαια και είχε παρουσιαστεί ως «θετική εξέλιξη για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής αλλά και της τοπικής οικονομίας». Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη ο κ. Σώκος, δήλωσε πως « η σύμβαση είχε την έγκριση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης», αφού όπως είναι γνωστό επρόκειτο για απόφαση του κ. Πάγκαλου.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό απόφασης ακύρωσης της σύμβασης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, της 21ης Δεκεμβρίου 2010, "διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι σχετικές μελέτες και τα σχεδιαγράμματα του ΙΓΜΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού (και όχι ανάθεσης) για τη μίσθωση του εν λόγω δημόσιου λατομικού χώρου».

Πανταζίδης Γιώργος

Πηγή: thrakinews.gr

Άβαταρ μέλους
ΤΕΟ
Δημοσιεύσεις: 384
Εγγραφή: 25 Μάιος 2011 11:19
Τοποθεσία: θεσ/νικη
Επικοινωνία:

Re: Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Δημοσίευση από ΤΕΟ » 22 Ιουν 2011 12:39

Οποιος ειδε χθες την εκπομπη του χαρδαβελα καταλαβε πολλα!!!!!!!!
ΤΕΟ

Άβαταρ μέλους
django
Δημοσιεύσεις: 154
Εγγραφή: 14 Ιαν 2009 11:19
Τοποθεσία: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ , ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Re: Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Δημοσίευση από django » 22 Ιουν 2011 18:48

Για λεγε Θοδωρα ; Τι παιχτηκε ;
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα. Αρκας

Άβαταρ μέλους
ΤΕΟ
Δημοσιεύσεις: 384
Εγγραφή: 25 Μάιος 2011 11:19
Τοποθεσία: θεσ/νικη
Επικοινωνία:

Re: Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Δημοσίευση από ΤΕΟ » 22 Ιουν 2011 19:34

Φιλε djanko to ρεζουμε της ολης υποθεσης ειναι οτι το υπεδαφος της ελλαδας ειναι γεματο πετραιλεο αεριο και διαφορα αλλα οπως αναφαιρει και ο admin πιο πανω.Οι πετραιλαικες εταιριες διμιουργουν τεχνιτη κριση ωστε να τα παρουν για ενα κοματι ψωμι.Και συνχρονος να εχουν καταφερει την οποιαδηποτε κυβερνηση και αν ειναι τοτε να εχουν καταντηση το εργασιακο και το μεροκαμματο πιο κατω και απο το βουλγαρικο.τοτε λοιπον θα ερθουν οι σωτηρες να μας σωσουν.θα γεμισει η ελλαδα εργοταξια μονο που η ελλαδα θα ανηκει πλεον σε αυτους.και σε καμμια περιπτωση δε μιλαω πολιτικα.απο την πρωτη κυβερνηση μετα το συμμοριτοπολεμο και μεχρι σημερα ολοι τα ιδια κανανε πανω σε αυτο.
ΤΕΟ

Απάντηση

Επιστροφή σε “Διάφορα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης